Skip to main content

Bedrijfsmaatschappelijk werk

een geoliede machine

Een organisatie met bevlogen medewerkers is als een geoliede machine. Regelmatig onderhoud of een APK voor machines vinden we de normaalste zaak van de wereld. Net als een machine is het voor medewerkers ook heel belangrijk om aandacht te hebben voor ‘onderhoud’, om tijdig in te kunnen grijpen en vastlopen te voorkomen.

Toch is dat niet altijd vanzelfsprekend, klachten of probleemsituaties kunnen er gemakkelijk insluipen en er uiteindelijk toe leiden dat mensen uitvallen.

Bedrijfsmaatschappelijk werk richt zich op mens en organisatie. Problemen vanuit het werk of uit de privé situatie kunnen leiden tot psychosociale klachten die medewerkers belemmeren in het dagelijkse functioneren waardoor medewerkers vastlopen. Het ziekteverzuim ligt dan op de loer. Verzuim is een kostbare zaak, de kosten van verzuim kunnen al snel oplopen tot € 400,00 per dag.

Het tijdig inzetten van bedrijfsmaatschappelijk werk kan kostenbesparend zijn. Het bedrijfsmaatschappelijk werk kan werknemers helpen om de oorzaken van problemen aan te pakken. Bedrijfsmaatschappelijk werk is laagdrempelig en breed inzetbaar, zowel individueel als groepsgericht, preventief en curatief.

hoe gaat het in zijn werk?

Een eerste gesprek is vaak al een opluchting voor medewerkers, het verhaal kwijt kunnen aan een onafhankelijk iemand zonder oordeel geeft al lucht waardoor er ruimte komt om situaties aan te pakken.

Medewerkers blijven zelf verantwoordelijk voor het resultaat. Als bedrijfsmaatschappelijk werker luister ik, probeer problemen en vragen te verhelderen om samen te ontdekken wat iemand nodig heeft. Ik ondersteun en bied begeleiding bij het zoeken naar oplossingen en mogelijkheden om de situatie te verbeteren. In overleg benader ik eventueel de bedrijfsarts, personeelsfunctionaris, leidinggevende of andere professionals.

Als adviseur / bedrijfsmaatschappelijk werker ben ik de schakel tussen werkgever en werknemer waarin ik bijdraag aan een goed geoliede machine (gezonde fysieke werkomgeving).

wanneer bedrijfsmaatschappelijk werk?

Wanneer inzetten van bedrijfsmaatschappelijk werk:

  • Ervaren van stressklachten, overspannenheid, burn-out of bore-out
  • Geen goede balans tussen werk en privé
  • Conflicten op de werkvloer, problemen in de samenwerking
  • Reorganisatie
  • Hulp bij terugkeer naar werk
  • Opvang na ingrijpende gebeurtenissen
  • Privé omstandigheden, financiële problemen, scheiding, rouw, mantelzorg
  • Overprikkeling

Begeleiding is kortdurend, gemiddeld 4 tot 6 gesprekken.

Kwaliteit

Als bedrijfsmaatschappelijk werker sta ik geregistreerd bij registerplein en ben ik lid van de Beroepsvereniging van Professionals in Sociaal Werk BPSW. Door mijn registratie blijf ik werken aan mijn professionaliteit en sta ik voor de kwaliteit van mijn vak.